Wat is het Sithand'Izingane zorgproject .....

16 juni 2017 - Ulestraten, Nederland

Sithand’Izingane care project

Het Sithand’Izingane Care Project is gelegen in het midden van het gebied: Tsakane – Langaville – Kwathema in de East Rand Johannesburg.

Langaville begon ooit als een informele nederzetting, zonder enige voorziening. Er was geen water, geen elektriciteit en er waren geen wegen. De laatste jaren is dat aanzienlijk verbeterd. Er is nu water en er zijn openbare gemeenschappelijke toiletten en geasfalteerde wegen. Het hele gebied is bezig aan een inhaalrace en er worden door de overheid allerlei initiatieven gestart om de township een beter aanzien te geven. Zo werd in 2011 een groot winkelcentrum gebouwd, een eigen voetbalstadion, een politie bureau en een multifunctioneel centrum, tevens is er veel tijd en energie gestoken in de infrastructuur. Helaas zijn er echter nog steeds een hoop problemen.

Het aantal inwoners groeit zo snel dat er geen exacte cijfers beschikbaar zijn. De laatste SENSUS Volkstelling in Zuid Afrika in 2012 gaf aan dat er waarschijnlijk circa 270.000 mensen zouden wonen, maar men weet eigenlijk dat het er veel meer zijn, en dat 500.000 geen verrassing is.

Verder zijn er nog nauwelijks goede voorzieningen en pas recent zijn er enige sportfaciliteiten en jeugdhuizen gebouwd. De kinderen hebben nauwelijks plek om te spelen. Jonge meisjes worden tienermoeders en gaan van school. Anderen experimenteren met drugs of alcohol.

Als gevolg van de hoge werkloosheid hebben veel huishoudens moeite om het hoofd boven water te houden. Volwassenen zijn soms depressief, gefrustreerd en kwaad. Alcohol- en drugs leiden af en worden veel gebruikt. Dit leidt tot meer problemen zoals: hoge criminaliteit, toename van huiselijk geweld, verkrachting en misbruik van kinderen en vrouwen.

Helaas is de meerderheid van de vrouwen nog steeds economisch afhankelijk van hun echtgenoten of vaders van hun kinderen.

Sanitaire voorzieningen zijn minimaal aanwezig en mensen hebben moeite om goede hygiëne te handhaven. Infectie ziektes komen dan ook nog regelmatig voor. Daarnaast zijn veel inwoners van dit gebied geïnfecteerd met HIV / AIDS en dat leidt tot nog meer problemen. Gratis medicatie is beschikbaar maar er heerst nog steeds een groot taboe. De overheid probeert zo goed en zo kwaad mogelijk iets te doen aan deze situatie, maar het lijkt een onmogelijk gevecht. De vicieuze cirkel gaat verder.

Ondanks het hierboven beschreven sociale scenario is Langaville een plek, die de potentie heeft zich verder te ontwikkelen tot een liefdevolle en georganiseerde gemeenschap. Er zijn prachtige initiatieven en mensen staan klaar voor elkaar. Echter op dit moment vechten nog veel mensen voor hun dagelijks bestaan en is er nog een lange weg te gaan ….

10 Reacties

 1. Leon:
  21 juni 2017
  Heel veel plezier!
 2. Rob en Michael:
  23 juni 2017
  Veel plezier mannen en veilige vluchten ✈️
 3. Sjef Molling:
  25 juni 2017
  Veel succes en geluk. Houdt rekening waar je naar toe gaat.
  En pas je gedrag aan. Veel plezier.
 4. Maddy en Twajn Weijenberg:
  25 juni 2017
  Zeer aandoenlijk maar duidelijk verhaal van de situatie aldaar. Heel veel succes met jullie prachtige werk.
  Wij blijven uiteraard graag op de hoogte van jullie aktiviteiten.
  Tot ziens!!
  Maddy en Twajn
 5. Katja en Linda:
  26 juni 2017
  Heel veel plezier en geniet ervan lieve buurtjes!
 6. Math B:
  27 juni 2017
  Veel plezier en goede reis.
 7. Paul Block:
  28 juni 2017
  Ik zou het leuk vinden als ik jullie van mijn kant op gebied van optiek iets kan betekenen
  groetjes Paul
 8. Clement:
  30 juni 2017
  Ich wins uch ein hiel sjoen reis en ich gaan ut zeker volgen!
  Ps lit waal get op uche pap es geer de loch in gaot, ich hub begrepe dat heer zich verheug op ut vleege
 9. Anita:
  1 juli 2017
  Heel veel plezier voor jullie allen
 10. Jan de Witte:
  1 juli 2017
  Ik wens jullie een goede reis en heel veel succes.